Baltieji smidrai (šparagai)
Kaip smidrus sodinti, auginti, imti derlių
Baltieji smidrai (šparagai) auginami apkaupti, žemėse, dėl ko yra švelnesnio, malonesnio skonio, nei žalieji, nes negauna tiesioginio kontakto su saulės spinduliais.
Smidrų sodinimas
Apie lauko pasirinkimą, dirvos paruošimą skaityti čia >>
Baltuosius smidrus (šparagus) reikia sodinti tik į lengvą, purią, smėlėtą dirvą, nes baltieji smidrai(šparagai) bus smarkiai apkaupiami. Ūgliai augdami turi dirvoje skverbtis aukštyn lengvai, nes jei dirva bus sunkesnė, ūgliai ieškodami lengvesnio kelio į viršų, augs kreivi.
Tinkamiausias Ph smėlėtose dirvose yra 6.
Sodinti baltuosius smidrus, geriausia pavasarį balandžio mėnesio pradžioje, pradėjus žydėti šalpusniui, taip pat kaip ir žaliuosius smidrus, tik šiek tiek gyliau.
Pirmiausia reikia gerai išpurenti žemę. Iškasti 30-40 cm pločio ir 30-40 cm gylio griovelį / vagas, dugną geriau papurenti. Palaistyti su Pireco Statera (mikro dumbliai) tirpalu (2 ml / 1 litrui vandens).
Smidrų šaknis pamirkyti Simbivit + Symbiom tirpale ir guldyti vagose pumpurais į viršų, kas 20-25 cm atstumu, 4-6 šaknys į 1 metrą. Po to užpilti 5-10 cm žemių sluoksniu. Vėl palaistykime su Pireco Statera tirpalu.
Kai ūgliai pasimatys, patrešti lėtai išsiskiriančiomis, mineralinėmis trąšomis. Puikiai tinka Mivena kompanijos kontroliuojamo išsiskyrimo trąšos Field-Cote CRF arba Mivena Granustar CRF ir užberti dar 5 cm žemių. Jei dirva sunki, tai neužberkite iškart per daug, nes pirmais metais, smidrų ūgliams bus sunku prasimušti per storesni, nei 5 cm sunkesnės, molingos dirvos sluoksnį.
Pirmais metais labai svarbu smidrus laistyti, bet nepersistengti.
Smidrai mėgsta dušą, bet nemėgsta vonios.
Auginant smidrus labai yra svarbu geras drenažas
Pirmus metus duokite smidrams (šparagams) augti natūraliai, taip pat, kaip ir žaliesiems smidrams, nepjaukite ūglių.
Kitą pavasarį, jei sodinote A kategorijos smidrus, tada jau galima pradėti imti derlių. Prasidėjus vegetacijai reikia apkaupinėti baltuosius smidrus, lengvu dirvožemiu, formuoti savotiškus pylimus. Pjauti smidrų ūglius reikia šiek tiek atkapsčius kaubūri, su specialių ilgu peiliu, kai jie būna 18-22 cm ilgio, didesni būna kietesni, apkarsta.
Nupjautus smidrų (šparagų) ūglius laikyti reikia pamerkus į vandenį arba drėgname audekle, vėsiai, taip smidrų (šparagų) ūgliai nesuvysta. Jei smidras (šparagas) šviežias, tai palenkus smidro ūglį - jis lūžta, jei pasenęs, jis linksta.
Smidrų ūglius pjaukite iki Joninių, Birželio 25 d.
Vėliau, smidrų augalams reikia duoti natūraliai augti.
Po derliaus, kauburius reikia nustumti į tarpvagius. Birželio gale, nupjovus visus ūglius, galima nupurkšti herbicidais, Roundapu.
Smidrus (šparagus) kasmet gausiai tręškime mineralinėmis trąšomis iš kart po derliaus, Birželio gale. Geriausiai specialiomis, puikiai smidrams (šparagams) subalansuotomis, kontroliuojamo išsiskyrimo trąšomis Mivena.
Auginant didesnius kiekius, reikia prevenciškai purkšti biologiniais produktais Pireco nuo ligų ir kenkėjų. Nuolat stebėkite dėl kenkėjų atsiradimo. Jei nebuvo reguliariai purškiami biologiniai apsaugos produktais, tai atsiradus kenkėjams, nedelsiant reikia pradėti purkšti insekticidais.
Lapkričio mėnesi, kai smidrai (šparagai) pageltonuoja, paruduoja, reikia nupjauti augalus 1-2 cm atstumu nuo žemes paviršiaus. Rudenį nepjaukite smidrų augalų, po kol nebus rudi smidrų stiebai.
Smidrų (šparagų) šaknys yra kaip akumuliatoriai, per vasaros sezoną, prikaupia maistingų medžiagų ir atiduoda jas, naujiems ūgliams pavasarį.
Jei rudenį, smidrų (šparagų ūgliai dar žali - nepjauti, reikia palaukti kol pageltonuos, paruduos, kol visos medžiagos iš stiebo, sueis į smidrų šaknis.
Nupjautus smidrų (šparagų) stiebus, būtinai išneškite iš lauko ir sudeginkite, nes stiebuose žiemoja kenkėjai, patogeniniai grybai - ligų sukelėjai.
Nupjovus, galima pamulčiuoti 3-10 cm sluoksniu. Tiks nerūgščios durpės, šiaudai, pjūvenos.
Didesniems projektams, galimas sodinamosios technikos paskolinimas, olandų konsultacijos.
Smidrų(šparagų) veislės >>
Smidrų(šparagų) tręšimas >>
Smidrų(šparagų) ligos ir kenkėjai >>
Baltieji smidrai (šparagai) auginami apkaupti, žemėse, dėl ko yra švelnesnio, malonesnio skonio, nei žalieji, nes negauna tiesioginio kontakto su saulės spinduliais.
Smidrų sodinimas
Apie lauko pasirinkimą, dirvos paruošimą skaityti čia >>
Baltuosius smidrus (šparagus) reikia sodinti tik į lengvą, purią, smėlėtą dirvą, nes baltieji smidrai(šparagai) bus smarkiai apkaupiami. Ūgliai augdami turi dirvoje skverbtis aukštyn lengvai, nes jei dirva bus sunkesnė, ūgliai ieškodami lengvesnio kelio į viršų, augs kreivi.
Tinkamiausias Ph smėlėtose dirvose yra 6.
Sodinti baltuosius smidrus, geriausia pavasarį balandžio mėnesio pradžioje, pradėjus žydėti šalpusniui, taip pat kaip ir žaliuosius smidrus, tik šiek tiek gyliau.
Pirmiausia reikia gerai išpurenti žemę. Iškasti 30-40 cm pločio ir 30-40 cm gylio griovelį / vagas, dugną geriau papurenti. Palaistyti su Pireco Statera (mikro dumbliai) tirpalu (2 ml / 1 litrui vandens).
Smidrų šaknis pamirkyti Simbivit + Symbiom tirpale ir guldyti vagose pumpurais į viršų, kas 20-25 cm atstumu, 4-6 šaknys į 1 metrą. Po to užpilti 5-10 cm žemių sluoksniu. Vėl palaistykime su Pireco Statera tirpalu.
Kai ūgliai pasimatys, patrešti lėtai išsiskiriančiomis, mineralinėmis trąšomis. Puikiai tinka Mivena kompanijos kontroliuojamo išsiskyrimo trąšos Field-Cote CRF arba Mivena Granustar CRF ir užberti dar 5 cm žemių. Jei dirva sunki, tai neužberkite iškart per daug, nes pirmais metais, smidrų ūgliams bus sunku prasimušti per storesni, nei 5 cm sunkesnės, molingos dirvos sluoksnį.
Pirmais metais labai svarbu smidrus laistyti, bet nepersistengti.
Smidrai mėgsta dušą, bet nemėgsta vonios.
Auginant smidrus labai yra svarbu geras drenažas
Pirmus metus duokite smidrams (šparagams) augti natūraliai, taip pat, kaip ir žaliesiems smidrams, nepjaukite ūglių.
Kitą pavasarį, jei sodinote A kategorijos smidrus, tada jau galima pradėti imti derlių. Prasidėjus vegetacijai reikia apkaupinėti baltuosius smidrus, lengvu dirvožemiu, formuoti savotiškus pylimus. Pjauti smidrų ūglius reikia šiek tiek atkapsčius kaubūri, su specialių ilgu peiliu, kai jie būna 18-22 cm ilgio, didesni būna kietesni, apkarsta.
Nupjautus smidrų (šparagų) ūglius laikyti reikia pamerkus į vandenį arba drėgname audekle, vėsiai, taip smidrų (šparagų) ūgliai nesuvysta. Jei smidras (šparagas) šviežias, tai palenkus smidro ūglį - jis lūžta, jei pasenęs, jis linksta.
Smidrų ūglius pjaukite iki Joninių, Birželio 25 d.
Vėliau, smidrų augalams reikia duoti natūraliai augti.
Po derliaus, kauburius reikia nustumti į tarpvagius. Birželio gale, nupjovus visus ūglius, galima nupurkšti herbicidais, Roundapu.
Smidrus (šparagus) kasmet gausiai tręškime mineralinėmis trąšomis iš kart po derliaus, Birželio gale. Geriausiai specialiomis, puikiai smidrams (šparagams) subalansuotomis, kontroliuojamo išsiskyrimo trąšomis Mivena.
Auginant didesnius kiekius, reikia prevenciškai purkšti biologiniais produktais Pireco nuo ligų ir kenkėjų. Nuolat stebėkite dėl kenkėjų atsiradimo. Jei nebuvo reguliariai purškiami biologiniai apsaugos produktais, tai atsiradus kenkėjams, nedelsiant reikia pradėti purkšti insekticidais.
Lapkričio mėnesi, kai smidrai (šparagai) pageltonuoja, paruduoja, reikia nupjauti augalus 1-2 cm atstumu nuo žemes paviršiaus. Rudenį nepjaukite smidrų augalų, po kol nebus rudi smidrų stiebai.
Smidrų (šparagų) šaknys yra kaip akumuliatoriai, per vasaros sezoną, prikaupia maistingų medžiagų ir atiduoda jas, naujiems ūgliams pavasarį.
Jei rudenį, smidrų (šparagų ūgliai dar žali - nepjauti, reikia palaukti kol pageltonuos, paruduos, kol visos medžiagos iš stiebo, sueis į smidrų šaknis.
Nupjautus smidrų (šparagų) stiebus, būtinai išneškite iš lauko ir sudeginkite, nes stiebuose žiemoja kenkėjai, patogeniniai grybai - ligų sukelėjai.
Nupjovus, galima pamulčiuoti 3-10 cm sluoksniu. Tiks nerūgščios durpės, šiaudai, pjūvenos.
Didesniems projektams, galimas sodinamosios technikos paskolinimas, olandų konsultacijos.
Smidrų(šparagų) veislės >>
Smidrų(šparagų) tręšimas >>
Smidrų(šparagų) ligos ir kenkėjai >>
Kaip sodinti, tręšti smidrus žiūrėti čia:
Taip auginami šparagai stambesniuose ūkiuose
Kaip pjauti, paruošti valgymui baltuosius smidrus, žiūrėti čia: