Smidrų(šparagų) receptai
Smidrai(šparagai) su Olandišku padažu
|
Smidrai(šparagai) su parmezano padažu
|
Keletas receptų
Smidrai su olandišku padažu ir virtomis bulvėmis
Smidrus paverdam 3-5 minutes,pasūdytame vandenyje.Galima apsukti kumpiu ar rūkyta šonine
Padažas:
Užverdam vandenį,ant puodo viršaus dedame dubenį [padažas bus gaminamas ant garų]. Virdami vandenį ant silpnos ugnies, į dubenį dedam trynius. Be perstojo plakam juos šluotele. Kai šie kiek sutirštėja, pilam šaukštą verdančio vandens iš puodo, plakam toliau. Tryniai turi kiek pabalti. Tada pilam dar vieną šaukštą verdančio vandens. Plakam.. Į trynius maža srovele pilam tirpintą sviestą. Plakam.. Po keletos minučių padažas kiek sutirštės. Tada pilam citrinos sultis, pipirinam ir padrūskinam ir pilam ant smidrų.
Patiekiam su virtom bulvytėmis.
Smidrai su pistacijomis
4 asmenims: 1 kg žalių smidrų, stiklinė išgliaudytų pistacijų. Užpilui: pusė stiklinės alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai baltojo vyno acto, 2 šaukšteliai garstyčių.
Sumaišykite visus užpilui skirtus produktus. Susmulkinkite riešutus. Nuvalykite smidrus. (Jų nereikia lupti, bet kamblius būtina švariai nugremžti). Nuplaukite galiukus. Sudėkite smidrus į krūveles ir perriškite medvilniniu siūlu. Užvirinkite dideliame puode vandenį, įberkite truputį druskos ir žiupsnelį cukraus. Sudėkite smidrų ryšelius į verdantį vandenį ir virkite 8-10 min. Žiūrėkite, kad smidrai nepervirtų. Ištraukite stiebus iš vandens, atriškite siūlus ir sukraukite į indą, kuriame patieksite.
Užpilkite užpilu, apibarstykite riešutais ir tuoj pat patiekite į stalą.
Smidrai su sviesto padažu
2 asmenims: 0,5 kg baltųjų arba žaliųjų smidrų, 100 g sviesto, ½ pomidoro (20 g), ½ citrinos, 1 arbatinis šaukštelis baltojo vyno acto, žiupsnelis kapotų petražolių, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Smidrų kotelius nulupkite, palikdami neluptą pumpuro viršūnėlę. Suriškite ryšulėliais po aštuonis. Užvirinkite 1 litrą vandens. Pasūdykite, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite šlakelį vyno acto ir sudėkite smidrus. Virkite, kol šparagai suminkštės. Išvirtus smidrus atsargiai išimkite kiaurasamčiu ir nusausinkite ant rankšluosčio. Kai apdžius, atriškite.
Padažui įkaitintoje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite kubeliais supjaustytus pomidorus, sukapotas petražoles, įspauskite citrinos sulčių, suberkite prieskonių ir viską dar kelias minutes pakaitinkite.
Sudėkite nusausintus smidrus į lėkštę, užpilkite karštu padažu. Ypač tinka patiekti su virtomis bulvėmis.
Ryžiai su smidrais ir krevetėmis
2 asmenims: stiklinė baltų ryžių (geriausiai apvalainiai), 0,5 kg smidrų, maždaug stiklinė karališkų krevečių (jei naudojate užšaldytas, atšildykite iš anksto), pusė svogūno, 50 g grietinėlės, pusė kubelio sultinio, citrina ar keli lašai jos ekstrato, aliejaus, druskos, pipirų.
Smidrus nuvalykite (patrumpinkite kotelius ir šonines ataugėles, jei yra) ir supjaustykite, kad būtų maždaug 2 cm ilgio. Išlukštenkite krevetes. Supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje ir įmeskite šparagus. Viską kepkite, kol svogūnas pagels – apie 3 minutes. Įpilkite vandens, kad apsemtų, ir supilkite ryžius, įmeskite pusę kubelio sultinio. Stebėkite ir papildykite vandens, kai jis išgaruos. Virkite apie 18 min. (nurodyta ant ryžių pakuotės). Prieš baigiant virti ryžius (maždaug prieš 5 min.) įmeskite krevetes, įpilkite kelis lašus citrinos ir grietinėlės. Kai vanduo išgaruos, patiekalas beveik paruoštas, betrūksta druskos ir pipirų.
Plutarcho smidrai
4 asmenims: 1,5 kg Smidrų, 4 kiaušiniai, šviežio tarkuoto „Parmezano“ sūrio, druskos, nesūdyto sviesto.
Nupjaukite šparagų galiukus, nuplaukite, suriškite į pundelį. Įstatykite juos į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę šparagų stiebų – taip apatinė dalis išvirs, o viršutinė bus pa-ruošta garuose. Pavirkite, kol lengvai galėsite įbesti šakutę, betneleiskite jiems ištižti, nukoškite ir sudėkite ant lėkštės taip, kad galiukai būtų nukreipti į lėkštės vidurį.
Pabarstykite juos „Parmezanu“ ir sudėkite ant jų keturis svieste keptus kiaušinius, kurie turėtų išlydyti sūrį ir ištirpinti sviestą. Galite apsieiti ir be kiaušinių, tik uždėti ant smidrų sviesto.
Pasakojama, kad šiuo patiekalu buvo vaišinamas Cezaris ir jam jis labai patiko.
Piemonte smidrai su padažu
6 asmenims: 3 kg smidrų, ½ stiklinės (100 g) sviesto, 3 šaukštai miltų, samtis gero sultinio, 3 arbatiniai šaukšteliai raudonojo vyno acto, druskos ir šviežiai maltų pipirų.
Rūpestingai nuplaukite smidrus, suriškite juos į pundelį, nupjaukite sumedėjusius galiukus, kad visi būtų vienodo ilgio, ir įstatykite į puodą. Pripilkite tiek vandens, kad uždengtų baltas stiebų dalis. Tuomet ištraukite pundelius ir užvirkite vandenį. Kai vanduo užvirs, šiek tiek jį pasūdykite, sudėkite smidrus ir virkite 5-8 minutes arba kol suminkštės galiukai.
Paruoškite padažą: puode ištirpinkite pusę sviesto, įmaišykite miltus bei šlakelį sultinio ir šiek tiek pavirkite mišinį. Maža srovele supilkite likusį sultinį maišydami, kad nesusiformuotų gumulėliai, tuomet supilkite actą ir galiausiai likusį sviestą. Gerai išmaišykite ir pagardinkite prieskoniais.
Sudėkite smidrus ant lėkštės, užpilkite padažu ir patiekite.
Užgerti smidrus(šparagus) tinka ir su sausu baltu vynu.
Receptu yra pilnas internetas,nepatingekite uzeiti į Google.
Smidrai su olandišku padažu ir virtomis bulvėmis
Smidrus paverdam 3-5 minutes,pasūdytame vandenyje.Galima apsukti kumpiu ar rūkyta šonine
Padažas:
Užverdam vandenį,ant puodo viršaus dedame dubenį [padažas bus gaminamas ant garų]. Virdami vandenį ant silpnos ugnies, į dubenį dedam trynius. Be perstojo plakam juos šluotele. Kai šie kiek sutirštėja, pilam šaukštą verdančio vandens iš puodo, plakam toliau. Tryniai turi kiek pabalti. Tada pilam dar vieną šaukštą verdančio vandens. Plakam.. Į trynius maža srovele pilam tirpintą sviestą. Plakam.. Po keletos minučių padažas kiek sutirštės. Tada pilam citrinos sultis, pipirinam ir padrūskinam ir pilam ant smidrų.
Patiekiam su virtom bulvytėmis.
Smidrai su pistacijomis
4 asmenims: 1 kg žalių smidrų, stiklinė išgliaudytų pistacijų. Užpilui: pusė stiklinės alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai baltojo vyno acto, 2 šaukšteliai garstyčių.
Sumaišykite visus užpilui skirtus produktus. Susmulkinkite riešutus. Nuvalykite smidrus. (Jų nereikia lupti, bet kamblius būtina švariai nugremžti). Nuplaukite galiukus. Sudėkite smidrus į krūveles ir perriškite medvilniniu siūlu. Užvirinkite dideliame puode vandenį, įberkite truputį druskos ir žiupsnelį cukraus. Sudėkite smidrų ryšelius į verdantį vandenį ir virkite 8-10 min. Žiūrėkite, kad smidrai nepervirtų. Ištraukite stiebus iš vandens, atriškite siūlus ir sukraukite į indą, kuriame patieksite.
Užpilkite užpilu, apibarstykite riešutais ir tuoj pat patiekite į stalą.
Smidrai su sviesto padažu
2 asmenims: 0,5 kg baltųjų arba žaliųjų smidrų, 100 g sviesto, ½ pomidoro (20 g), ½ citrinos, 1 arbatinis šaukštelis baltojo vyno acto, žiupsnelis kapotų petražolių, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Smidrų kotelius nulupkite, palikdami neluptą pumpuro viršūnėlę. Suriškite ryšulėliais po aštuonis. Užvirinkite 1 litrą vandens. Pasūdykite, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite šlakelį vyno acto ir sudėkite smidrus. Virkite, kol šparagai suminkštės. Išvirtus smidrus atsargiai išimkite kiaurasamčiu ir nusausinkite ant rankšluosčio. Kai apdžius, atriškite.
Padažui įkaitintoje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite kubeliais supjaustytus pomidorus, sukapotas petražoles, įspauskite citrinos sulčių, suberkite prieskonių ir viską dar kelias minutes pakaitinkite.
Sudėkite nusausintus smidrus į lėkštę, užpilkite karštu padažu. Ypač tinka patiekti su virtomis bulvėmis.
Ryžiai su smidrais ir krevetėmis
2 asmenims: stiklinė baltų ryžių (geriausiai apvalainiai), 0,5 kg smidrų, maždaug stiklinė karališkų krevečių (jei naudojate užšaldytas, atšildykite iš anksto), pusė svogūno, 50 g grietinėlės, pusė kubelio sultinio, citrina ar keli lašai jos ekstrato, aliejaus, druskos, pipirų.
Smidrus nuvalykite (patrumpinkite kotelius ir šonines ataugėles, jei yra) ir supjaustykite, kad būtų maždaug 2 cm ilgio. Išlukštenkite krevetes. Supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje ir įmeskite šparagus. Viską kepkite, kol svogūnas pagels – apie 3 minutes. Įpilkite vandens, kad apsemtų, ir supilkite ryžius, įmeskite pusę kubelio sultinio. Stebėkite ir papildykite vandens, kai jis išgaruos. Virkite apie 18 min. (nurodyta ant ryžių pakuotės). Prieš baigiant virti ryžius (maždaug prieš 5 min.) įmeskite krevetes, įpilkite kelis lašus citrinos ir grietinėlės. Kai vanduo išgaruos, patiekalas beveik paruoštas, betrūksta druskos ir pipirų.
Plutarcho smidrai
4 asmenims: 1,5 kg Smidrų, 4 kiaušiniai, šviežio tarkuoto „Parmezano“ sūrio, druskos, nesūdyto sviesto.
Nupjaukite šparagų galiukus, nuplaukite, suriškite į pundelį. Įstatykite juos į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę šparagų stiebų – taip apatinė dalis išvirs, o viršutinė bus pa-ruošta garuose. Pavirkite, kol lengvai galėsite įbesti šakutę, betneleiskite jiems ištižti, nukoškite ir sudėkite ant lėkštės taip, kad galiukai būtų nukreipti į lėkštės vidurį.
Pabarstykite juos „Parmezanu“ ir sudėkite ant jų keturis svieste keptus kiaušinius, kurie turėtų išlydyti sūrį ir ištirpinti sviestą. Galite apsieiti ir be kiaušinių, tik uždėti ant smidrų sviesto.
Pasakojama, kad šiuo patiekalu buvo vaišinamas Cezaris ir jam jis labai patiko.
Piemonte smidrai su padažu
6 asmenims: 3 kg smidrų, ½ stiklinės (100 g) sviesto, 3 šaukštai miltų, samtis gero sultinio, 3 arbatiniai šaukšteliai raudonojo vyno acto, druskos ir šviežiai maltų pipirų.
Rūpestingai nuplaukite smidrus, suriškite juos į pundelį, nupjaukite sumedėjusius galiukus, kad visi būtų vienodo ilgio, ir įstatykite į puodą. Pripilkite tiek vandens, kad uždengtų baltas stiebų dalis. Tuomet ištraukite pundelius ir užvirkite vandenį. Kai vanduo užvirs, šiek tiek jį pasūdykite, sudėkite smidrus ir virkite 5-8 minutes arba kol suminkštės galiukai.
Paruoškite padažą: puode ištirpinkite pusę sviesto, įmaišykite miltus bei šlakelį sultinio ir šiek tiek pavirkite mišinį. Maža srovele supilkite likusį sultinį maišydami, kad nesusiformuotų gumulėliai, tuomet supilkite actą ir galiausiai likusį sviestą. Gerai išmaišykite ir pagardinkite prieskoniais.
Sudėkite smidrus ant lėkštės, užpilkite padažu ir patiekite.
Užgerti smidrus(šparagus) tinka ir su sausu baltu vynu.
Receptu yra pilnas internetas,nepatingekite uzeiti į Google.