Smidrai (šparagai)
Mes esame oficialūs vienos iš didžiausių Nyderlandų kompanijų atstovai Lietuvoje ir Latvijoje. Prekiaujame aukščiausios kokybės smidrų (šparagų) sodinamąja medžiaga - šaknimis.
Smidrai arba šparagai (Lietuvoje jie vadinami ir smidrais ir šparagais), nėra mums neįprastas augalas. Žalieji smidrai (šparagai), dažnai auginami gėlių darželiuose. Jie yra valgomi ir labai populiarūs ir brangūs vakarų Europoje ir visame pasaulyje. Naujos smidrų (šparagų) veislės pasižymi geresnėmis skonio savybėmis yra storesni, duoda didesni derlių. Pavasarį, kai musų organizmams labiausiai trūksta vitaminų ir mineralų,ir taip norisi,kažko šviežio ir natūralaus,smidrai galėtu būti nuostabus,pirmasis šaltinis,iš savo daržo.Dėl savo maistinių,gydomųjų ir aišku kulinarinių savybių, šparagai tituluojami gurmanų,aristokratų ir karalių delikatesu. Dėl įmantraus skonio,(panašu į žaliųjų žirnelių ir riešutų skonį) Vakarų Europoje tai viena brangiausiai kainuojančių ir labiausiai vertinamų daržovių. Jaunuose smidrų ūgliuose yra žmogaus organizmo lengvai įsisavinamų baltymų, angliavandenių, įvairių vitaminų, mineralinių medžiagų.Smidrai šalina iš organizmo chlorą,kuris įprastai labai sunkiai šalinasi iš organizmo. Liaudies medicinoje smidrai labai vertinami sergant inkstų ir kepenų ligomis bei podagra.Nuo senų laikų smidrai yra laikomi afrodiziaku,senovėje, jie net buvo uždrausti vienuoliams. Yra du pagrindinai smidrų(šparagų) tipai: baltieji ir žalieji. Baltieji smidrai auginami apkaupti,žemėse,dėl ko yra švelnesnio,malonesnio skonio,nei žalieji,nes negauna tiesioginio kontakto su saulės spinduliais.Žalieji smidrai(šparagai) turi daugiau vitaminų,nes kai kurie vitaminai gaminasi,tik kontaktuojant su saule.Juos auginant reikia mažiau priežiūros,dėl to jie yra pigesni,nei baltieji. Žalieji smidrai gali būti auginami sunkesnėse dirvose,baltieji lengvose,puriuose,hūmusingose. Smidrai(šparagai) vienoje vietoje auga 10-20 metų.Derlius imamas 8-10 metų.Vėliau derliai mažėja,todėl labiau apsimoka sodinti naują lauką,nei bandyti išspausti naudos iš senojo.Sodinti geriausia pavasarį,Lietuvoje,Balandžio pradžioje. (pradėjus žydėti šalpusniui). Per pavasario – vasaros sezoną šparagų ūglių derlių galima imti 12-18 kartų.Iš vieno augalo,per du mėnesius,nupjaunama apie 30 uglių. Smidrų(šparagų) gali užsiauginti kiekvienas,skyrus kelias valandas savo laiko,galima 10 metų mėgautis gūrmanišku,sveiku,brangiai kainuojančiu,maistu. Iš ūglių gaminami įvairūs ir labai skanūs patiekalai: valgomi apvirti pasūdytame vandenyje ir užpilti įvairiais padažais, labai skanūs troškinti ir kitaip paruošti,dažnai naudojami kaip garnyras,verdamos sriubos piurė.Labai skanus ir žali,juos,kaip ir žaliuosius žirnelius, noriai valgo ir vaikai. 1 hektare auginama apie 23.000 smidrų(šparagų) daigų. Vienas suaugęs smidras(šparagas) per sezoną duoda apie 30 ūglių, sveriančių apie 20-25 gramų. 10-12 tonų / ha. Tai yra pelninga žemės ūkio šaka. Apie smidrų(šparagų) sodinimą,auginimą >> Apie smidrų(šparagų) veisles >> Apie smidrų(šparagų) tręšimą >> Apie smidrų(šparagų) ligas ir kenkėjus >> Smidrų(šparagų) receptai >> |